Verf of coating?
Coating is het Engelse benaming voor verf, dus is er geen verschil. De beschikbare verven/coatings verschillen wel aanzienlijk van elkaar!
Samenstelling van verf
Verf is een mengsel van verschillende componenten die worden gebruikt om oppervlakken te beschermen, te decoreren of de kleur ervan te veranderen. De belangrijkste componenten van verf zijn:
Pigmenten: Deze geven verf haar kleur en dekking. Pigmenten zijn kleine deeltjes die zijn gemaakt van mineraal- of organische stoffen en die worden gebruikt om de kleur van verf te bepalen.
Bindmiddelen: Dit is de stof die het pigment bijeenhoudt en ervoor zorgt dat de verf op het oppervlak blijft zitten. Deze kunnen op drie manieren drogen, lees meer straks.
Verdunners of water: Deze worden gebruikt om de verf vloeibaar te maken en om het makkelijker te maken om de verf aan te brengen.
Additieven: Dit zijn stoffen die aan verf worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren, zoals anti-corrosie, droogtijd, glans, adhesie en duurzaamheid.
Vaste stoffen en laagdikte | WFT - DFT
De hoeveelheid vaste stoffen in verf wordt uitgedrukt als de laagdikte of dektijd. De laagdikte is een maat voor de hoeveelheid verf die nodig is om een bepaald oppervlak te bedekken en wordt gemeten in millimeters of micrometers. Hoe dikker de laag verf, hoe beter de verf dekt en hoe beter het beschermt tegen invloeden van buitenaf.
De hoeveelheid vaste stoffen in verf wordt bepaald door de hoeveelheid pigmenten en bindmiddelen die aanwezig zijn in de verf. Hoe meer pigmenten en bindmiddelen er zijn, hoe dikker de laag verf zal zijn. De hoeveelheid vaste stoffen kan ook beïnvloed worden door de hoeveelheid verdunner of oplosmiddelen die aan de verf worden toegevoegd. Als er meer verdunner of oplosmiddelen aan de verf worden toegevoegd, zal de laagdikte van de verf afnemen.
Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid vaste stoffen in verf te gebruiken, omdat dit kan invloed hebben op de kwaliteit van de verf. Als er te weinig vaste stoffen in de verf aanwezig zijn, kan de verf niet goed dekken en zal het oppervlak niet goed beschermd zijn. Aan de andere kant kan verf met te veel vaste stoffen moeilijk aan te brengen zijn en kan het een ongelijkmatige finish geven. Het is daarom aan te raden om de verpakking van de verf te lezen en de aanbevolen laagdikte te volgen om de beste resultaten te behalen.
Technische termen:
Solids = Vaste stoffen in verf
Wet Film Thickness WFT = Natte laagdikte
Dry Film Thickness DFT = Droge laagdikte
Lucht drogende bindmiddelen - Alkyd verven
Alkydverven zijn een type verf dat wordt gemaakt met alkydresins als bindmiddel, Alkydverven zijn normaal lucht drogende verven, wat betekent dat ze drogen door oxidatie met zuurstof uit de lucht. Ze drogen meestal binnen een paar uur na het aanbrengen, afhankelijk van de dikte van de laag en de omgevingstemperatuur. Alkydverven zijn ook vaak geschikt voor gebruik op hout, metaal, glasvezel en andere materialen en kunnen een goede bescherming bieden tegen zon, vocht en andere weersinvloeden.
Voordelen van lucht drogende alkyd verven:
1 component
Gunstig in prijs
Goede benatting en vloeiing
Mooie afwerkingsgraad
Nadelen van lucht drogende alkyd verven:
Velvorming in de verfbus
Schrompelen van te dikke lagen
Niet geschikt voor langdurige waterbelasting
Niet geschikt op verzinkt staal
Niet aanbrengen op andere reversibele lagen
Fysisch drogende bindmiddelen - Acryl en vinyl verven
Acrylverf is een waterverdunbare verf die gemaakt is van acrylpolymeren. Acrylverf droogt snel en heeft een glanzende afwerking. Het is ook goed bestand tegen verkleuring en vervaging door zonlicht.
Vinylverf is een soort acrylverf die een steviger en meer elastisch film vormt dan gewone acrylverf. Het is gemaakt van polyvinylacetaat (PVA), een synthetische polymer die bestand is tegen water en vocht.
Fysisch drogende verven zijn verven die hard worden door het proces van crosslinking, waarbij moleculen in de verf samenkomen en een netwerk vormen
Voordelen van fysisch drogende acryl en vinyl verven:
1 component
Snelle droging en snel overschilderbaar
Geschikt voor langdurige waterbelasting
Makkelijk te repareren - smelt samen het oude laag
Reversibel, lost volledig op in verdunningsproducten
Nadelen van fysisch drogende acryl en vinyl verven:
Niet bestand tegen chemicaliën
Enkel in dunne laag aanbrengen
Beperkt combineerbaar met andere producten
Chemisch drogende bindmiddelen - Epoxy
Chemische drogende verven zijn verven die drogen door een chemische reactie, in plaats van door het verdampen van een oplosmiddel. Epoxyverf is een type chemische drogende verf die gebaseerd is op epoxyharsen. Epoxyharsen zijn een type kunsthars dat wordt geproduceerd door het mengen van twee componenten: een vloeibare amine en een vloeibare epoxide (basis en verharder). Wanneer deze componenten worden gemengd, reageren ze om een harde en duurzame verbinding te vormen.
Epoxyverf wordt vaak gebruikt voor het beschermen en decoreren van oppervlakken die blootgesteld worden aan hoge belastingen, zoals vloeren, muren en plafonds in industriële of commerciële gebouwen. Het heeft een hoge chemische en mechanische weerstand, en is bestand tegen vocht, zure stoffen en hoge temperaturen. Daarom is het een populair materiaal voor het beschermen van betonnen vloeren en het coaten van metalen oppervlakken.
Voordelen van chemisch drogende epoxy verven:
Enorm slijt- en stootvast
Zeer goede hechting
Strakke afwerking
Goede water- en chemische vastheid
Laag tot geen oplosmiddel gehalte
Nadelen van chemisch drogende epoxy verven:
Na het mengen beperkte verwerkingstijd
Oude oppervlakken moeten eerst opgeruwd worden
Epoxy verkrijt (verpoederd) door zonlicht
Chemisch drogende bindmiddelen - Polyurethaan
Polyurethaan is een synthetisch polymeer. Het wordt vaak gebruikt voor het beschermen en afwerken van metalen oppervlakken, zoals staal, aluminium en koper.
Polyurethaan chemisch verf is bekend om zijn uitstekende beschermende eigenschappen. Het is slijtvast, chemisch bestendig en kan worden aangebracht op een groot aantal oppervlakken, waaronder metaal, hout en kunststof. Bovendien is het makkelijk aan te brengen en droogt het snel.
Voordelen van chemisch drogende polyurethaan verven:
Zeer goed behoud van kleur en glans
Goed slijt- en stootvast
Strakke afwerking
Goede overschilderbaarheid
Nadelen van chemisch drogende polyurethaan verven:
Na het mengen beperkte verwerkingstijd
Gevoelig voor hoge luchtvochtigheid tijdens het uitharden en aanbrengen
Comments